Hvorfor vælge et kursus i Belysning?

Lys kan bruges på mange forskellige måder, såvel kunstfærdigt, som til at skabe hyggelige rammer og optimale arbejdsbetingelser – lige som det også påvirker vores adfærd og humør. I Jægersborg kurser bestræber vi os på at komme hele vejen rundt om god belysning, med de meget forskellige kurser.

På rådgiverkurserne lægger vi vægt på at du skal kunne rådgive. Almindelige kurser om lys er informative, men gør dig ikke i stand til at bruge den viden du har opnået på et praktisk plan. Det behov opfylder vi. 

Vi uddanner belysningsrådgivere der forstår at planlægge energibesparende og human belysning. Belysning til mennesker. 

 

Som rådgiver vil du kunne indrette bygninger, arbejdspladser og hjem med god og dekorativ belysning, og du vil opdage at man med den rigtige belysning, kan indrette en forladt lade eller fabrikshal, til et dragende kunstværk, eller en effektiv arbejdsplads. Du vil kunne identificere belysningsopgaver hos kunderne og indrette belysningen efter de mennesker der skal leve og arbejde i det. Særligt vil du også kunne rådgive om børn, ældre og svagtseende.
Du forlader kurset godt klædt på med værktøjer til at identificere og analysere behovet for lys, lave belysningsplaner og formidle budskabet om godt lys. 

Hvorfor er lys så vigtigt?

Belysning er en del af det, alt for ofte, glemte indeklima. Lyset, luftkvaliteten og lydniveauet, danner nogle helt basale rammer når der skal løses en opgave, eller vi skal trives i vores hjem. Hvis ikke der er godt lys, god luft kvalitet og rimeligt lydniveau – skal man kompensere for det.


Det betyder at der er mindre fokus tilbage til opgaverne, eller at vi ikke trives. Der er større risiko for fejl i opgaveudførelsen når der er en fysisk kronisk belastning i at skulle kompensere for unødige gener.

Man kan sammenligne det med at bede en sprinter løbe om at løbe 100 m, og samtidigt mene at han bør kunne gøre det på samme tid uanset om han løber i sand eller på asfalt. De rammer man bliver stillet når man skal løse en opgave betyder meget for resultatet og menneskets velbefindende. Lys er til for at vi skal kunne se, ikke gøre det svært at se.  

Hvorfor er der ikke fokus på belysningen, når rigtig belysning betyder, at man bruger mindre tid på opgaverne, får færre fejl, og man trives bedre og belastes mindre?

Fordi hjernen er så god til at kompensere, at problemet bliver usynligt. Mennesket kan ganske enkelt ignorere dårligt lys – dog kun til en hvis grænse.
 

Belysningen ender ofte med at være noget man sparer energi på. Det er sørgeligt når det er så vigtigt for såvel den enkelte, stemningen, og som generelt for ordenlig udnyttelse af arbejdskraften. 

Særligt tydeligt bliver behovet for godt lys dog, når vi har med målgrupperne børn, ældre og svagtseende at gøre. Derfor er det ofte de målgrupper der sørger for at fokus på belysningen ikke forsvinder helt. Det bør der laves om på. Alle har ret til godt lys, der er bare ikke særligt mange, der kan rådgive om det. Det vil vi lave om på. 

Vidste du om lys og farver...

At godt lys er et fuldspektret, skyggedannede lys, der giver optimale synbetingelser i den tiltænkte stemning.

At følelser bliver forstærket, i skarpt lys. Både positive og negative. 

At rationelle beslutninger oftere tages i en dæmpet belysning.

At overbelysning kan medføre forhøjet blodtryk, hyppige hovedpiner, stress og reducere arbejdseffektiviteten.

At farven på væggene i kontoret har en betydning for hvad humør medarbejderne får.

At synet står for 80-85 % af vores verdensopfattelse, og kun fungerer når der er lys.

At man kan afhjælpe forstyrrelser i døgnrytmen hos alzheimerpatienter med den rigtige belysning. 

At natarbejdere skal have en særlig belysning at arbejde i, særligt farven spiller en rolle.

At dagslys og godt udsyn fra vinduer, kan betyde at patienterne på hospitalerne kommer sig hurtigere og mindre brug for smertestillende?

 

Jægersborg kurser  |  Tlf: 31409110   | email: info@jsbkurser.dk | Jægersborg alle 159 a, 2820 Gentofte

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now